Project omschrijving

Filmfestival Gent 2012

Het 39e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent zit er weer op. Hoog tijd om de donkere zaal te verlaten en het licht weer op te zoeken. Dit jaar stond het filmfestival helemaal in het teken van misdaad – zonder de traditionele klemtoon op filmmuziek te vergeten. Naast de vele films, waren de blikvangers de 12e World Soundtrack Awards & Concert en het “007”-concert waar Vlaams zangtalent een eigen interpretatie van hun favoriete Bondsong bracht, begeleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Naast film en muziek was er ook de expo rond Romy Schneider. Deze interessante tentoonstelling gunde ons een intieme inkijk in de carrière en het tragische persoonlijke leven van dit icoon van de Europese cinema.

Het festival opende dit jaar met een première van de kortfilm Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet en met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol én het prachtige The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan Heldenbergh. Tegen 22 oktober had de jury een winnaar gekozen onder de dertien titels die meededen in de internationale competitie. Dat werd uiteindelijk – niet onverdiend – Tabu van de Portugese regisseur Miguel Gomes.

Zoals ieder jaar slopen wij van bioscoopzetel naar bioscoopzetel en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te halen. We volgden vooral de films uit de festivalsecties “Official selection competition” en “Galas and previews”. De beste 10 films verzamelden we in de festivaltop. Zo weet u wat u in de loop van de volgende maanden niet mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen. We sluiten af met de belangrijkste prijswinnaars en hopen op een boeiende feesteditie volgend jaar! See you there!

  • Grote Prijs voor Beste Film: Tabu - Miguel Gomes
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: Après Mai - Olivier Assayas
  • Xplore! Award: Beasts of the Southern Wild - Benh Zeitlin
  • European shortfilm EFA Ghent award: As Ondas - Miguel Fonseca
  • Nat. Loterij Prijs Beste Belg. kortfilm: De Naam van de Vader - Timothy J. Wennekes
  • Port of Ghent Publieksprijs: Jagten - Thomas Vinterberg