Project omschrijving

Filmfestival Gent 2011

De favoriete maand van filmminnend Vlaanderen zit er weer op en daarmee ook het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent. Ook de 38ste editie – die traditioneel weer de klemtoon legde op filmmuziek – stond garant voor meer dan honderd kwaliteitsfilms en bijzondere evenementen in de rand van de cinema.

Het festival liep van 11 tot 22 oktober op diverse locaties in de stad. Blikvangers waren de 11e World Soundtrack Awards, het concert Maestros of Suspense en de tentoonstelling over Ingmar Bergman in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Topgasten dit jaar waren de Canadese regisseur Norman Jewison die een Joseph Plateau Honorary Award kreeg, de Italiaanse discopionier Giorgio Moroder die met een Lifetime Achievement Award geëerd werd en de Franse actrice Isabelle Huppert die haar nieuwste film, Mon Pire Cauchemar, kwam voorstellen.

Op 11 oktober opende het Filmfestival Gent in Kinepolis feestelijk met de Belgische première van het sterke Tinker, Tailor, Soldier, Spy van Tomas Alfredson, een verfilming van de gelijknamige besteller van John le Carré. Op de openingsavond werd in Kunstencentrum Vooruit de documentaire The Magic Trip vertoond. Zo’n tien dagen later had de jury een winnaar gekozen onder de dertien titels die meedongen in de internationale competitie. Dat werd Elena van regisseur Andreï Zviaguintsev. De internationale jury bestond uit de Noorse regisseur Erik Poppe, de Duitse EFA producer Marion Döring, de Amerikaanse regisseur Jessica Woodworth, de Amerikaanse componist Nathan Larson en de Israëlische regisseur Eran Riklis.

Zoals ieder jaar galoppeerden wij van bioscoopzetel naar bioscoopzetel en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te halen. We volgden vooral de films uit de festivalsecties “Festival Previews” en “Officiële Competitie. De beste 10 films verzamelden we in de festivaltop (rechts). Zo weet u wat u in de loop van de volgende maanden niet mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen. We sluiten af met het volledige palmares en kijken alvast uit naar de volgende editie. Tot dan. Cheers.

  • Grote Prijs voor Beste Film: Elena - Andreï Zviaguintsev
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: The Invader - Nicolas Provost
  • Xplore! Award: Weekend - Andrew Haigh
  • European shortfilm EFA Ghent award: Demain ça sera bien - Pauline Gay
  • Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische kortfilm: Broeders - Adil El Arbi & B.Fallah
  • Port of Ghent Publieksprijs: Senna - Asif Kapadia