Project omschrijving

Film Fest Gent 2014

In deze onzekere tijden van terreur, politieke hervormingen en “Gewoon Joy”-boeken, blijft er gelukkig nog één certitude in de herfst. Van 14 tot 25 oktober konden we opnieuw genieten van een cascade aan films op het Film Fest Gent.

De 41e editie pakte uit met een Focus op de Franse cinema. Naast de elk jaar terugkerende secties kwam er een eenmalige aparte sectie gewijd aan recente Franse films (zoals vorig jaar het geval was voor de American Independent Cinema).

Franse regisseurs en acteurs werden uitgenodigd om hun nieuwe films aan het festivalpubliek te presenteren; er werden debatten, Q & A’s, director talks en meetings met het Franse filmberoep georganiseerd. En voor wie ze niet zou herkennen: Frans filmicoon Catherine Deneuve prijkt op de officiële festivalaffiche met een intrigerend beeld uit Belle de jour.

Het Fest opende op dinsdag 14 oktober met The Loft, Erik Van Looy’s langverwachte Amerikaanse remake van het fenomenaal succesvolle Loft van Bart De Pauw en Erik Van Looy. Afsluiten deed Gent met het sublieme Birdman, de nieuwste prent van Alejandro González Iñárritu, waarin Michael Keaton een waanzinnige comeback maakt.

Zoals ieder jaar slurpte Cinemaan zich als een natte Franse tongzoen van de ene bioscoopzaal naar de andere en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te vissen. We volgden voornamelijk de films uit de festivalsecties “Competition” en “Gala’s and previews”. Zo kwamen we tot onze festivaltop (rechts), waardoor u weer weet wat u in de loop van de volgende maanden niet mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen.

Los van de vele films, pakte het Film Fest ook uit met een grote tentoonstelling van de Italiaanse maestro Federico Fellini in het Caermersklooster en een concert van Fellini’s huiscomponist Nino Rota in De Bijloke. De Amerikaanse filmcomponist Cliff Martinez was de centrale gast op het jaarlijkse World Soundtrack Awards concert in Kuipke, waar Alexandre Desplat de grote winnaar was.

We doen nu onze rood doorlopen oogjes even toe en sluiten af met de belangrijkste prijswinnaars en hopen weer op een boeiende feesteditie volgend jaar! See you there!

  • Grote Prijs voor Beste Film: Gente de Bien - Franco Lolli
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: Violet - Bas Devos
  • ExploreZone Award: The Tribe - Myroslav Slaboshpytskiy
  • Prijs voor Beste Europese Kortfilm : Washingtonia - Konstantina Kotzamani
  • Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische kortfilm: L'Infini - Lukas Dhont
  • Port of Ghent Publieksprijs: Pride - Matthew Warchus
  • Canvas Publieksprijs: Il Capitale Umano - Paolo Virzi