Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Alejandro González Iñárritu’s Birdman is één van de meest technisch vernuftige en ambitieuze films van de afgelopen jaren. Wij zagen dit huzarenstukje vorig jaar op het Film Fest Gent en vonden dit één van de beste films op het festival en ineens ook van gans 2014. Ook de Amerikaanse filmpers wist Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) duidelijk te smaken, toen de film het afgelopen Filmfestival van Venetië opende.

De Mexicaans regisseur Iñárritu (Amores Perros, 21 Grams, Babel, Biutiful) levert dan ook een verrassende satire af op de moderne celebrity cultuur en Hollywoods huidige obsessie met superhelden. Centraal in deze visueel wervelende zwarte komedie staat een acteur die ooit bovenaan de A-List van Hollywood prijkte als de populaire superheld Birdman, maar daarna in de vergetelheid sukkelde. Hij probeert zijn carrière nieuw leven in te blazen op Broadway met een theateradaptatie van Raymond Carvers kortverhaal “What We Talk About When We Talk About Love”.

Michael Keaton – die in de jaren ’90 furore maakte met de Batman-films van Tim Burton – is de uitgelezen keuze om Birdman te incarneren. Hij vertolkt het alter- ego van de uitgerangeerde filmster Riggan Thomson met een heerlijk energieke dosis zelfspot. Van een ongelofelijke comeback gesproken!

Ook filmtechnisch is Birdman een parel: Iñárritu laat zijn typische handgeschoten stijl achterwege, en samen met Emmanuel Lubezki (de Oscarwinnende cameraman van Gravity en Children of Men) giet hij zijn backstagetrip in een eindeloos vloeiende lange take, waardoor je als kijker meegesleurd wordt in een rollercoaster doorheen de coulissen en de backstageruimtes van het New Yorks Broadwaytheater. Maken het plaatje compleet: de scheurende percussie-soundtrack, de waanzinnige dialogen en de al even geschifte bijrollen van onder meer Edward Norton, Emma Stone en Zach Galifianakis.

Birdman is een waanzinnig knappe en entertainende film. Ga dat zien! (PF) 

Trailer: Birdman