Project omschrijving

Filmfestival Gent 2010

De 37ste editie koos – naast de traditionele klemtoon op filmmuziek – bewust niet voor een filmfocus, maar liet het programma vrij uitwaaien naar alle windstreken. Het werd een jaar waarin de World Cinema sectie, de ruggengraat van het festival, zich van zijn beste kant liet zien.

Het festival liep van 12 tot 23 oktober op diverse locaties in de stad en stond opnieuw garant voor meer dan honderd kwaliteitsfilms en bijzondere evenementen in de rand van de cinema. Blikvangers waren de verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards in aanwezigheid van 10 gevierde filmmuziekcomponisten, John Barry in Concert, Tim Robbins & The Rogues Gallery Band in Vooruit en de tentoonstelling over Jacques Tati in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Topgasten waren de Ierse regisseur Paul Greengrass die een Joseph Plateau Honorary Award uit handen van collega Jim Sheridan kreeg en de Franse regisseur François Ozon die zijn nieuwe film Potiche kwam voorstellen.

Op dinsdag 12 oktober opende het Filmfestival Gent in Kinepolis feestelijk met de wereldpremière van Smoorverliefd van Hilde van Mieghem en in Kunstencentrum Vooruit met de Banksy-documentaire Exit Through The Gift Shop. De slotfilm van het festival was Somewhere van Sofia Coppola, die op het festival van Venetië de Gouden Leeuw won. Tegen dan had de jury al een winnaar gekozen onder de dertien titels die meestreden in de internationale competitie. Dit werd het Duitse Die Fremde van regisseur Feo Aladag.

Zoals ieder jaar fladderde Keutel van bioscoopzetel naar bioscoopzetel en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te halen. We volgden vooral de films uit de festivalsecties “Festival Previews” en “Officiële Competitie”. De beste 10 films verzamelden we in de festivaltop. Zo weet u wat u in de loop van de volgende maanden niet mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD verschijnen. Dan geven we u nog het volledige palmares en beginnen we alvast af te tellen naar volgend jaar. Tot dan. Cheers.

  • Grote Prijs voor Beste Film: Die Fremde - Feo Aladag
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: The Housemaid - Im Sangsoo
  • Speciale vermelding beste acteur: Dragomir Mrsic - Snabba Cash
  • Speciale vermelding beste actrice: Maryam Zaree - Shahada
  • Xplore! Award: Pure - Lisa Langseth
  • The Prix EFA Ghent (shortfilm): Berik - Daniel Joseph Borgman
  • Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische kortfilm: Marie - Jozefien Scheepers
  • Canvas Publieksprijs: Submarino - Thomas Vinterberg
  • Port of Ghent Publieksprijs: Die Fremde - Feo Aladag