A most violent Year kreeg reeds tal van lovende recensies. Er werden zelfs vergelijkingen gemaakt met maffiaklassiekers zoals The Godfather en Serpico. Het niveau van Coppola’s meesterwerk haalt de film van regisseur J.C. Chandor volgens ons niet, maar vast staat dat dit een heel erg knap en indringend misdaaddrama is geworden.

De film speelt zich af in New York tijdens de winter van 1981, het meest gewelddadige jaar in de geschiedenis van de metropool. In zijn derde film (Chandor zette zichzelf eerder al op de kaart met de zeer verdienstelijke films All is Lost en Margin Call) schetst de cineast een gelaagd en meeslepend verhaal dat een web van politieke en industriële corruptie spint waar zelfs mensen met de beste intenties in verstrikt geraken.

Abel Morales is een super ambitiueze immigrant die vastberaden de sociale ladder beklimt. Hij runt een succesvol stookoliebedrijf. Maar rivaliteiten, gepaard met intimidaties en diefstallen, bedreigen zijn zaak, zijn familie, en vooral zijn onwrikbaar geloof in het rechte pad.

A most violent Year teert op een ijzersterk scenario dat de tijd neemt om zijn personages te introduceren en te laten groeien. De ijzersterke cast, met Oscar Isaac als Abel Morales en de meer dan geweldige Jessica Chastain als diens vrouw Anna, weet de complexheid van de karakters perfect te belichamen. Samen met de stijlvolle fotografie en expressieve soundtrack vormt dit zonder twijfel één van de beste misdaadthrillers van de afgelopen jaren; een film met inhoud en ziel. En personages waar je met meeleeft. Eén prent die blijft plakken dus. (PF) 

Trailer: A most violent Year