Ines is een zakenvrouw van een groot Duits bedrijf, gevestigd in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In Ines’ perfect geordende leven heerst niet de minste wanorde, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en wordt dat het begin van een grote omwenteling.

Deze hinderlijke vader waar ze zich voor schaamt, zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door een personage te verzinnen : de grappige Toni Erdmann. Deze prachtige film draait om twee totaal verschillende, maar even gehavende mensen van wie de verstandhouding van nul af aan moet beginnen. De leugen Toni Erdmann moet die toenadering mogelijk maken.

Regisseuse Maren Ade maakte met Toni Erdmann één van de leukste films van 2016. De film, geïnspireerd door haar vader, is een allesbehalve serieus maar toch betekenisvol drama geworden. Het emotionele hart van de film is het sterke samenspel tussen twee persoonlijkheden, dat zowel aangrijpend als hilarisch is. De film duurt bijna drie uur, maar vliegt voorbij. (PF) Verdeler: September Film

Trailer: Toni Erdmann