House of Cards is ondertussen ook al aan zijn vijfde seizoen. Tijdens de presidentiële verkiezingen lopen de spanningen op in het Witte Huis wanneer Frank (Kevin Spacey) en Claire (Robin Wright) door hun politieke carrières navigeren en hun relaties herdefiniëren – vooral die met elkaar. Francis neemt het samen met zijn vrouw en running mate Claire op tegen de Republikeinse uitdager en oorlogsheld Will Conway (Joel Kinnaman).

Conway voelt de spanning van de campagne en schakelt daarom de hulp in van de Republikeinse politieke strateeg Mark Usher (Campbell Scott) om alsnog de bovenhand te halen. Dit nieuwe seizoen van het met Emmy’s bekroonde politieke drama is gemarkeerd door gewelddadige machtspelletjes, nieuwe bondgenootschappen, verrassende verraadmomenten en zoals altijd, de zucht naar het koste wat kost te willen winnen – en niet alleen door Frank Underwood.

De Trump realiteit heeft ondertussen de fictie zodanig ingehaald dat het de impact van de serie toch wel ondergraaft. House of Cards heeft zijn beste dagen zo wel wat gehad. Niet dat het nu allemaal kommer en kwel is. Het acteerwerk is nog altijd om de vingers bij af te likken. Spacey en Wright blijven een fascinerend koppel om naar te kijken. Maar ook de rest van de cast is uitstekend.

Het geheel voelt echter allemaal minder fris aan, ook al zijn sommige plotlijnen leuk om volgen. De randjes van wat ooit begon als een vlijmscherpe politieke serie vol donkere humor zijn er wel wat af. De cliffhanger op het einde biedt dan weer wel voldoende om ook voor seizoen 6 terug klaar te zitten. Hopelijk bedenken ze dan opnieuw een ijzersterk scenario, zodat we terug verrast worden voor wat dan hopelijk het allerlaatste seizoen wordt. (PF) Verdeler: Sony Pictures Home Entertainment

Trailer: House of Cards seizoen 5