Vooraf was er heel wat kritiek op de reünie die regisseur Danny Boyle wou houden door een sequel te maken op het redelijk briljante Trainspotting. En ook wij waren sceptisch over een vervolg van het bekendste junkieviertal uit de filmgeschiedenis. Maar het moet gezegd: de terugkeer van Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle is eigenlijk een dikke meevaller geworden. Niet dat het niveau van het origineel gehaald wordt, maar een leuk tripje is het alleszins.

Boyle en scenarist John Hodge baseerden het verhaal zeer losjes op “Porno”, de vervolgroman zin “Trainspotting” die Irvin Welsh in 2002 schreef. Ze richten zich vooral op de tijd die in de twintig jaar is verstreken en op hoe deze de hoofdpersonages verder heeft gevormd. T2 Trainspotting heeft niet als doel het origineel te kopiëren of te overtreffen. De gebeurtenissen van 20 jaar terug zijn een ijkpunt, waarnaar teruggegrepen wordt. Er is veel veranderd maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Mark Renton ligt in scheiding en in de knoop met zichzelf. Daarom keert hij terug naar de enige plek die hij zijn thuis kan noemen, Edinburgh. Daar wachten zijn oude vrienden op hem: Spud, Sick Boy en Begbie. De laatste zint op wraak omdat Renton aan de haal ging met de verdiensten van een gezamenlijk opgezette drugdeal.

De iets te fragmentarische plot is leuk om volgen, maar het is voornamelijk de manier waarop alles in beeld wordt gebracht – overgoten door een wederom heerlijke soundtrack – die van deze T2 een onverhoopt coole prent maakt. (PF) Verdeler: Sony Pictures Home Entertainment

Trailer: T2 Trainspotting