Sinds zijn film Enemy volgen wij de Canadese cineast Denis Villeneuve op de voeten. De man wist ons daarna opnieuw te verrassen en te verblijden met een aantal bijzonder geslaagde en originele thrillers, die om een of andere reden toch niet echt vlot een weg vonden naar het grote publiek. Met zijn nieuwste film Arrival lijkt Villeneuve’s carriere nu wel echt gelanceerd.

Het verhaal zoomt in op linguïste Louise Banks (schitterend vertolkt door Amy Adams). Nadat buitenaardse wezens op de aarde landen, wordt ze gerekruteerd door de Amerikaanse overheid om de bedoelingen van de wezens te ontcijferen. Terwijl ze de taal van de wezens begint te begrijpen, krijgt ze te maken met een aantal flashbacks. Deze blijken de sleutel tot het ontraadselen van een groter mysterie rondom het buitenaards bezoek.

Net zoals in Prisoners en Sicario, maakte Villeneuve van Arrival opnieuw een intelligent en spannend kijkstuk. Maar naast het entertainmentgehalte, weet hij ook enkele interessante vragen en thema’s aan te kaarten en slaagt hij erin om te ontroeren. Verwacht dus absoluut gaan nieuwe Independence Day of soortgelijk vehikel, maar doordachte en meeslepende cinema, bovendien prachtig gefotografeerd door Bradford Young.

Villeneuve neemt zijn tijd voor een bijzonder boeiende opbouw. Het slot van de film handelt hij naar ons gevoel dan weer ietsje te snel af waardoor het wat geforceerd en minder oprecht aanvoelt. Ondanks deze kleine smet is dit een must-see ervaring en zonder twijfel een van de beste siciencefictionfilms van de afgelopen 10 jaar.

Villeneuve  is momenteel volop bezig met het langverwachte vervolg op de sciencefictionklassieker Blade Runner. Iets waar wij – nu dat hij met Arrival ook bewezen heeft met scifi overweg te kunnen – nog harder naar uitkijken! (PF) Verdeler: Sony Pictures Home Entertainment

Trailer: Arrival