Jason Bourne is terug. Na een zeer degelijke, maar matig ontvangen spin-off met Jeremy Renner, is het opnieuw tijd aan the original real thing.

Matt Damon kruipt dus terug in zijn meest iconische rol en ook Paul Greengrass, de regisseur van The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum keert terug voor het volgende hoofdstuk van de Bourne franchise. In dit vervolg treedt de CIA’s meest dodelijke geheim agent opnieuw uit de schaduw.

Nu de gepensioneerde moordenaar zijn verleden kent, verkeert hij in een identiteitscrisis van een ander soort. Hij kan zijn bijzondere vaardigheden niet negeren en is naarstig op zoek naar iets om voor te vechten; Bourne stopt al zijn vrije tijd in betaalde doch doelloze straatgevechten.

Gelukkig weet Nicky Parsons hem uit het slop te trekken en mee te trekken in een nieuwe wereld gevuld met politieke onrust en privacyproblematiek.

De film opent sterk. Sfeervolle setting en waanzinnige achtervolging. Spijtig genoeg verliest Greengrass daarna de focus doordat er te veel verhaallijnen zijn. Daardoor wordt Bourne bijna een nevenpersonage in zijn eigen film en wordt het moeilijk om met hem mee te leven.

Gelukkig heeft Jason Bourne voldoende indrukwekkende actiescènes, maar meer dan coole technische hoogstandjes wordt het zelden. Leuk weerzien dus met Bourne, maar memorabel is het niet. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Jason Bourne